BuurtInformatieNetwerk Roeselberg Herent

Serienummers zijn belangrijk voor u en voor ons !

 

Bij een inbraak of gewone diefstal worden soms elektronische apparaten (laptop, GSM, fototoestel, GPS, tablet, …)  buitgemaakt.

 

De politie zal de apparaten willen seinen als gestolen voorwerpen. Het voorwerp wordt dan geregistreerd in een nationale databank die toegankelijk is voor alle politiediensten in België.  Wordt een voorwerp aangetroffen dan kan elke politiedienst nagaan of het voorwerp als gestolen geregistreerd staat en aan wie het toebehoort.

 

Het seinen moet snel na de diefstal gebeuren. Worden verdachten gecontroleerd, dan is het belangrijk dat de politie meteen kan vaststellen dat ze in het bezit zijn van gestolen voorwerpen. Seinen kan enkel wanneer het merk, type en het serienummer van het toestel gekend is. Het is dus belangrijk om vooraf de serienummers van je apparaten te noteren en te bewaren. Deze nummers vind je ofwel op de buitenkant van het toestel of in de software van het apparaat (bij “instellingen” onder “systeem” of “over je toestel”).

 

Er bestaan een aantal handige Apps waarmee je makkelijk en snel foto’s kan maken van je apparaten en hun nummers (bv. “Stop Heling” of “1 dag niet”). Misschien biedt je bank of verzekeraar ook zo’n App aan. Soms is zo’n applicatie al aanwezig in je mobiele banking-App.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Registreer het serie- en IMEI-nummer van je GSM

 

Wanneer je GSM wordt gestolen, doe je zo snel als mogelijk aangifte bij de politie.

De politie zal enkele gegevens van je toestel vragen : o.a. het merk, type, het serie- en het IMEI-nummer. Deze gegevens zijn nodig om het toestel te kunnen seinen als een gestolen voorwerp.

 

Je GSM komt dan in een nationale databank terecht die toegankelijk is voor alle politiediensten.

 

Zo kan de politie bij aantreffen van je GSM vaststellen dat het een gestolen toestel is en dat het aan jou toebehoort. Je GSM heeft een uniek serie- en een IMEI-nummer.

 

Om deze nummers te kennen, typ je op het toetsenbord van je GSM: *#06#. Bewaar deze nummers dus goed.